Swedbags blogg om innovativa emballage och bärkassar

I den här bloggen reflekterar vi över vad som händer inom branchen för bärkassar – framförallt inom innovation, formgivning och design.

Minskad användning av plastpåsar – Det blev ingenting

Här har man gått och hoppas på handlingskraft från regeringens sida när de gäller förslaget för att minska användningen av plastpåsar – så blev det ingenting. Naturvårdsverket har föreslagit en avgift på plastkassar men regeringen säger nej och väljer istället fegisalternativet att endast införa en varningstext på plastpåsar – som inte ens är tvingande. Det verkar som vi får försöka fixa det här själva istället. Byt till papper nu!

Nu är julskyltningen igång
Efter en blixtvisit på stan ser jag att julskyltningen tagit ordentlig fart. En snygg, enkel och basic skyltning hittade jag hos Edblads på Norrmalmstorg. Brun kraft och svart med enkla jutesnören, jättesnyggt!

 

 

Hoppas ingen missar Bunches butk på T-Centralen. Fantastiska blommor i fantastisk inslagning.

Julskyltningen på NK har i år inspirerats av barns teckningar med ursprung i den magiska urskogen….. Väl värt ett besök!

 

De älskade älgarna har åter börjat lysa. Vet inte vems iden var med dessa älgar men jag fullständigt älskar dom!

 

Naturnära förpackningsmaterial

Enligt trendspanare så är årets julbubblare kvisten och den skira julgranen.

Jag ser också att enkla mönster på vit och brun kraft alt. kvistpapper som vi sett  tidigare år bara växer sig starkare. Fler och fler väljer mer naturnära material som kraftpapper till inslagning och i bärkassar. Trenden håller i sig fler och fler går från plast- till papperskassar. IKEA inspireras av svensk allmoge som framhäver det enkla och naturliga i dämpade toner.

Jag skulle säga att rött, grönt, natur, grått, vitt och silver är årets julfärger. Materialen är kraftpapper, trä, päls och läder. Formspråket kommer från tradition och natur.

Om julen 2016 är en fingervisning på val av material, kommer papperskassen ha en ”strålande” framtid…

Byt från plast till papper

På senaste tiden får jag känslan av att plastkassars miljöpåverkan disktueras allt mer i medierna. Eller är det bara för att jag själv tänker på det som det syns överallt? Allt fler artiklar och inlägg om plastföroreningar i haven och vikten av att ställa om till mer mijövänliga alternativ. Jag läste i en engelsk studie att det nu finns så mycket plastavfall i världen att det skulle gå att klä in hela jorden i plast – och att plastsörjan i Stilla Havet nu syns från rymden. Ring mig när du vill byta till papper!

På resande fot
Jag har varit på ute och rest i södra Europa och man får där en bekräftelse på att det är fullt möjligt att gå från plast- till pappersbärkassar. På Venedigs röriga flygplats har man till och med ”flygplatskassar” i papper med tvinnade handtag. Något jag inte sett tidigare… När får vi se det i Sverige?

Kassar till Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverket valde papperskassar från Swedbag producerade av FCS certifierat kraftpapper – ett bra miljöval! Kassen informerar om den nya elsäkerhetslagen som träder i kraft den 1 juli 2017, en lagstiftning som påverkar de flesta grupper i samhället.  Supersnygg kasse med retro känsla och humoristisk, kul layout.