Kassar med tryck – att tänka på när du lämnar underlag

För bästa resultat gäller digitalt underlag med följande förutsättningar

  • vektoriserad ai eller eps fil alt. högupplöst (tryckfärdig) pdf fil.
  • text ska vara omvandlad till textkonturer
  • solida färger ska vara angivna med Pantone referens (om de inte ingår i ett CMYK tryck)
  • använd Pantone C för plast och bestruket papper och Pantone U för obestruket/kraft papper
  • bilder måste vara min 300ppi i originalstorlek
  • bädda in ev. länkar (eller bifoga dem separat)
  • dokument måste vara sparat som CMYK, ej RGB

Vi har mallar för samtliga produkter om du själv vill göra layout. OBS! Använder ni en av våra mallar måste dekoren placeras i eget lager i tryckunderlaget.Nedan kan du läsa mer om filer, färger och bilder. Har du frågor kring tryckunderlag, filformat mm, kontakta Christer Hjelm.

Om filer
För att trycka en produkt behöver vi alltid tryckplattor, klichéer, av något slag och för att skapa klichéer behöver vi ett tryckunderlag. Idag är de allra flesta underlag digitala och det finns mängder av program och filformat att välja mellan. När det gäller program har vi siktat in oss på det vanligaste, Adobe Illustrator. Vi jobbar m a o främst och effektivast i detta program. De filer vi helst vill få som underlag är: .pdf & .ai. (högupplöst, tryckfärdig med ev. bilder inbäddade och typsnitt som textkonturer) Naturligtvis kan vi också jobba med andra program, som t ex Photoshop och InDesign, och filer som .psd, .indd, .jpg, .tiff och .png. Bildfiler kräver dock rätt upplösning, läs mer nedan.

Om bilder
Bilder som ska tryckas måste vara minst 300ppi i originalstorlek. Ppi anger hur många pixlar/ tum som bilden är uppbyggd av. Bilden måste alltså ha upplösningen 300ppi när den är så stor som den ska vara tryckt på produkten.

Om färger
Färger är kanske det knepigaste området när det gäller trycksaker. Den stora frågan är; vad är rätt färg? Det handlar om referenser, olika färgblandningar, olika färgskalor och framförallt olika material. Om en specifik färg trycks på t ex. plastkassar, brevpapper och en fasadskylt så kommer vi se skillnad i färgerna mellan de olika produkterna, trots att alla har samma färg som referens. Det beror dels på de olika materialen men även på att det är olika producenter, alla med sitt sätt att trycka produkterna. Ska ett tryck vara i rena färger behöver vi färgerna angivna som Pantone (PMS) referenser. 4 färger eller fler och bilder anges oftast som CMYK. För Pantone använder vi C- och U skala. C (coated) används vid plast och bestruket papper. U (uncoated) används för kraft- och kartongpapper